Augusztusi csillaghullás (2019. augusztus 12.)


Augusztusi csillaghullás

 

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban megrendezésre kerülő program, amelyet Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára vezet, lehetővé teszi a csillagos ég nagyszerűségének felfedezését. A megfigyelés augusztus 12-én, hétfőn, 20:30-kor veszi kezdetét. A program időtartama: kb. 2 óra. Eső vagy felhős égbolt esetén a programot elhalasztjuk.

Az augusztusi csillaghullás egyike a közismert égi természeti csodáinknak. Idén augusztus 12/13-án lesz a leglátványosabb jelenség: a Perseidák meteorrajból származó hullócsillagok ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban. 

Az esti égen nem csak a meteorokat figyelhetjük meg, hanem a Hold krátereit, a Jupiter felhősávjait és holdjait, valamint a Szaturnuszt és gyűrűrendszerét is. Az égi kalandozásban a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai segítenek, akik távcsöveikkel kalauzolják az érdeklődőket az égi látnivalók világában.

Fontos tudnivaló, hogy a hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, azok szabad szemmel láthatók a legjobban, hiszen az égbolt bármely részén feltűnhetnek. Érdemes leheveredni egy pokrócra, hiszen így kényelmesebb a hullócsillag-les. A csillagképek világában is segítenek eligazodni a csillagászok.

A programra előzetes regisztráció szükséges.

Belépők (megvásárolhatók a recepción):

-          teljesárú (felnőtt) jegy: 1 500 Ft/fő

-          diák, nyugdíjas: 1 000 Ft/fő

 

A túra előtt akár könnyű vacsora is fogyasztható.

 
Helyfoglalás, információ :
Károlyi Kastély, 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2. Tel. 06 21 311 04 26, e-mail : info@karolyikastely.hu

Megosztás a közösségi oldalakon