Lezárult a GINOP 7.1.1-05-2016-00017 számú projekt első üteme

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fejlesztése” című projekt célja nem csupán az, hogy egy impozáns műemlék fennmaradjon az utókor számára. A példamutató múlt megidézése mellett ugyanis nagy szükség van a modern igényeknek megfelelő turisztikai sokszínűség megteremtésére is. A beruházás első ütemében a kastély terei történeti bútorokkal, valamint a Károlyi családhoz és a kastélyhoz köthető műtárgyakkal lettek gazdagabbak.

 

A kastély belső tereinek eddig több mint ezer négyzetméterén történt beavatkozás a beruházás során. Az épület főszárnyának földszinti, emeleti és manzárd szinti helyiségeiben a megfelelő tudományos és szakmai előkészítést követően olyan történeti enteriőröket alakítottak ki, melyek nemcsak illeszkednek a már korábban felújított kastély arculatához, de a Károlyi család választását is hűen tükrözik. Az így megteremtett történeti környezet példa nélküli és egyedülálló Magyarországon, hiszen a tudományos munkatársak közreműködésén túl a Károlyi család is aktívan részt vett annak kialakításában.

 

A projekt keretében beszerzett antik bútorok és műtárgyak jelentős része immár a beruházó Károlyi József Alapítvány saját tulajdonába került, míg egy kisebb részét közgyűjtemények kölcsönözték tartós elhelyezésre, ezzel is hozzájárulva a kastély korhű berendezéséhez. A történeti bútorok sajátos jellege miatt a látogatók által kipróbálható bútormásolatok is helyet kaptak a kastély tereiben, tovább bővítve ezzel az enteriőrök interaktív lehetőségeit és a kastély turisztikai élményét. A berendezés során a tudományos munkatársak kiemelt figyelmet fordítottak a minőségi anyagok kiválasztására nemcsak a függönyök, szőnyegek és egyéb textíliák, hanem a replika bútorok esetében is. Így a minőségi anyagválasztással és kivitelezéssel még a modern technikával készített anyagok is korabeli hatást, korhű benyomást keltenek a látogatóközönségben, méltó módon reprezentálva a Károlyi-kastélyt és annak korszakait.

 

A beruházás mérföldkő a kastély életében, hiszen az elkövetkezendő évben – hosszú évtizedek után – az egykori istálló, valamint környezete is megújul majd, lehetőséget biztosítva ahhoz, hogy a térség egyik legimpozánsabb kastély-együttese teljes pompájában fogadja vendégeit, és komplex turisztikai szolgáltatást nyújtson látogatóinak. „A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fejlesztése” című, GINOP-7.1.1-15-2016-00017 azonosítószámú projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Károlyi József Alapítvány és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában valósul meg összesen 1,5 milliárd forintból. A projekt tervezett befejezési dátuma 2023. június.

Megosztás a közösségi oldalakon