"Két világ között" - Abed Abdi festményeinek időszaki kiállítása


Az Interkulti Egyesület és a Károlyi József Alapítvány bemutatja Abdi Abed egyéni kiállítását, amely “Két világ között” címmel a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Látogatóközpontjában május 10. és 25. között látható.
Az interkulturális párbeszéd előmozdítását célul kitűző Interkulti Egyesület és a Károlyi József Alapítvány örömmel hívja meg a művészetkedvelőket és a nagyközönséget Abdi Abed nemzetközileg elismert palesztin képzőművész lenyűgöző kiállítására. A művész 82 évesen is kimagasló alakja a palesztin művészet világának, és legtöbb alkotásában főként az erős érzelmeket kiváltó, gondolatébresztő ábrázolások és az emberi élmény mély értelmezései kapnak kiemelkedő hangsúlyt. 1942-ben Palesztinában született, hatéves korában menekültként kellett elhagynia hazáját. Három évig Szíriában és Libanonban élt menekülttáborokban, mielőtt 1951-ben visszatérhetett szülővárosába, Haifába.
1972-ben kitüntetéssel végzett a Drezdai Képzőművészeti Akadémián, azóta is kimagasló művészeti pályát futott be több, mint hat évtizeden keresztül. Egész életében kitartóan támogatta az arab és palesztin kultúrát művészként és oktatóként egyaránt. A művész alkotásai számos, neves múzeum gyűjteményét gazdagítják világszerte, köztük a British Museum, a Tel Aviv Művészeti Múzeum, a Sharjah Múzeum, a DAF gyűjtemény, a Haifa Művészeti Múzeum, a Győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatalának gyűjteményeit. Világszerte részt vett kiállításokon, legutóbb olyan, rangos helyszíneken, mint a Frankfurti Modern Művészetek Múzeuma, a Berlini Világkultúrák Háza és a Drezdai Albertinum Múzeum. Mind Izraelben, mind Palesztinában megkapta a legmagasabb állami kitüntetéseket, és 2010 óta Haifa tiszteletbeli polgára. Abdi Abed Haifában, Izraelben él magyar feleségével. A “Két világ között” című kiállítás megnyitójára május 10-én, pénteken, 16 órakor kerül sor a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély 2023-ban felújított, egykori istállóépületében. A kiállítás látogatói a képzőművész legújabb és egyedülálló alkotásait láthatják, melyeket Csókakőn, a gyönyörű, kis falu mesebeli domboldalain alkotott. A nemzetközi művésztelep által kurátorált és válogatott munkák betekintést nyújtanak Abdi Abed páratlan művészi víziójának ismeretlen oldalába, és tükrözik a hely csendes és békés jellegét, távol a közel-keleti konfliktus mindennapjaitól. “Nagyon megtisztelő, hogy Abed Abdi kiállítását a Károlyi Kastélyban rendezhetjük”, mondta Károlyi Angelica asszony, a József Károlyi Alapítvány kulturális igazgatója. “Művészete határokat megdöntve és átlépve arra ösztönzi a nézőket, hogy az emberi érzelmek és a kulturális gazdagság mélységeibe hatoljanak, melyek elősegíthetik a kulturális összefonódások mélyebb megértését.”
A kiállítás 2024. május 25-ig, mindennap 10-től 18 óráig tekinthető meg. További információk a kiállításról és a Károlyi Kastélyról a kiállítás virtuális katalógusában érhetők el (angolul, magyarul és arabul). Kérjük, látogassanak el a hivatalos weboldalra: https://www.karolyi.org.hu
 
Interkulti Egyesület médiakapcsolat: dr. Amir Abdi elnök, Interkulti Egyesület
Telefon: +36304250577; e-mail: interkulti777@gmail.com
 
 
Az Interkulti Egyesületről
Az Interkulti Egyesület nonprofit kezdeményezés az interkulturális párbeszéd előmozdítására, különösen a művészet és a zene területén. A Nemzetközi Művésztelep projektjén keresztül elkötelezett a különleges kiállítások, dokumentumfilmek és érdekes közönségtalálkozók előállításában, olyan gondolatébresztő vizuális művészeti alkotásokkal, melyek fontos, de Magyarországon kevésbé ismert, vizuális művészek munkáiból származnak a világ minden tájáról.
A Károlyi Kastélyról
Az impozáns főúri otthont 1844 és 1851 között építtette Károlyi György gróf (1802-1877) angol klasszicista stílusban. A József Károlyi Alapítvány erőfeszítéseinek köszönhetően a kastély teljesen felújításra került, és Európai Kulturális Találkozó Központtá vált, ahol rendszeresen kiállítások, konferenciák és kulturális események kerülnek megrendezésre.

Megosztás a közösségi oldalakon