Képeslapgyűjtemény

1998-ban a Károlyi József Alapítvány egy 42 000 régi képeslapból álló gyűjteményt vásárolt meg, amelynek darabjai nagyrészt az 1920 előtti magyar területekről származnak, a legrégebbiek pedig az 1890-es évekből maradtak ránk.
Mintegy 2 500 településről áll rendelkezésre helységenként legalább egy vagy több képeslap. A katalogizálás és osztályozás során a települések és a történelmi helyszínek betűrendbe kerültek, így az egyes darabok a megadott településnevek alapján kereshetők vissza a feldolgozott állományban.
A gyűjtemény tematikája sokrétű: a lapok alapvetően műemlékeket, falu-, város- és egyéb tájképeket jelenítenek meg, de jelentős számban találhatók köztük történelmi helyszínekkel, eseményekkel és híres személyekkel kapcsolatos ábrázolások, valamint a falusi és városi fejlődést bemutató darabok, illetve életképek is.
A gyűjtemény jelenleg számítógépes feldolgozás alatt áll, ugyanakkor bárki számára hozzáférhető, kutatható, azaz az egyes lapok a kastély könyvtárában kézbe is vehetők, sőt kérésre digitalizált másolat készíthető róluk.
Ugyancsak lehetséges kisebb, tematikus kiállításokat rendezni belőlük: a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban már több alkalommal bemutatásra kerültek a gyűjtemény különböző témájú darabjai.
 
A Képeslapgyűjtemény előzetes időpontkérést követően látogatható!
Kutatószolgálat:
Fekete Ágnes kulturális menedzser (Károlyi József Alapítvány)
 
Elérhetőségek:
IP-telefon: 06 21 311 04 26
Mobil: 06 30 725 8249
E-mail: fekete.agnes@karolyikastely.hu
             

Megosztás a közösségi oldalakon