Múzeumpedagógiai programok

K a s t é l y,   ö r ö k s é g,   t ö r t é n e l e m


 Programok alsó tagozatos tanulóknak


1. A zene a festészetben - Művelődéstörténeti program

Vajon mi a különbség a cselló és a csembaló között? Hogyan szólal meg a gamba és a rebek ? Mi történik, amikor lenyomjuk a zongora billentyűjét ? Hogyan működik az orgona ? Ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ, miközben a zenehallgatás során megismerkedünk az egyes hangszerek hangjával is. A műhely keretében pedig egyszerű pengetős hangszer készítésével keressük a választ arra a kérdésre, hogy hogyan jön létre a hang. (Időtartam: kb. 90 perc)


2. „Se golyóstoll… se spirálfüzet… se iskolabusz…” - Iskolatörténeti program

A program során a régi iskolával és taneszközökkel való ismerkedés mellett kipróbálható a lúdtollal való írás is. (Időtartam: kb. 45 perc)


3. Viseletek a 18-19. században - Kultúrtörténeti program

Mit viseltek a magyar nemesség tagjai száz vagy kétszáz évvel ezelőtt? Kik voltak a „divatikonok”? Hogyan vált magyarossá a viselet a főúri rezidenciákon és milyen szerepet játszottak benne a Károlyiak? Fedezzük fel a korabeli divatot, amelyben segítségünkre lesznek a kastély festményei is. (Időtartam: kb. 60 perc)


Programok felső tagozatos tanulóknak


4. A Károlyi család a magyar történelemben - Történelmi program

Ismerkedjünk meg Magyarország egyik legősibb családjával és a történelemben betöltött szerepével. A program során családfák, dokumentumok és egy interaktív kiállítás vezeti be a résztvevőket a történelem nagyjainak életútjába. (Időtartam: kb. 60 perc)

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt:

https://prezi.com/view/o4EE6tLKutuxymEXfTOm/ 


5. Velencei barokk a Károlyi Kastélyban – Francesco Fontebasso művein keresztül - Művészettörténeti program

Ki ne szeretne közelebbről megismerkedni a kastély egyik kiállítóterében megbújó két hatalmas, ragyogó színekkel megfestett képpel, amelyek – életnagyságú szereplők megjelenítésével – nemes tettekről, nagylelkűségről és önfeláldozásról mesélnek? A gyerekek játszva léphetnek be e festmények világába, ahol a barokk gesztusokkal is megismerkedhetnek. (Időtartam: kb. 60 perc)  


6. Címerek és családfák - a Károlyi család és rokonsága címerei - Történelmi program

A címerek a történelemben fontos szerepet játszottak, hiszen segítettek „azonosítani” egy-egy családot, egyúttal „tájékoztatást” adtak az adott családról. Ismerkedjünk meg e címerek, különösen a Károlyi család és rokonsága címereinek történetével, valamint készítsünk saját családfát! A program során a címertan alapvető ismérvei mellett olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mire használták a címereket és mi köze a címernek a logóhoz? (Időtartam: kb. 60 perc)

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt: https://prezi.com/view/FEqDCwBnqC3gmxEKqulZ/ 


7. Hogyan és miből épült egy kastély? - Történelmi program

A program során a kastélyépítészet különleges világával ismerkedünk meg, miközben pincétől a padlásig bejárjuk a fehérvárcsurgói kastélyépület valamennyi árulkodó zugát, amely választ ad ezekre a kérdésekre. (Időtartam: kb. 90 perc)

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt:

https://prezi.com/view/rLRPgqN2KZygPjDM7PTI/ 


8. Könyvek és könyvtárak – a történelem kincsestárainak nyomában – kultúrtörténeti program

Az alexandriai könyvtártól, azaz az ókori világ felbecsülhetetlen értékű könyvtekercs-gyűjteményétől a washingtoni Kongresszusi Könyvtárig, amely a világ legnagyobb könyvgyűjteménye, egészen a 21. századi információs szupersztráda adatbázisainak szövevényes hálózatáig… De mi van a könyvtárak története mögött? Hogyan és miért jöttek létre? És miért nélkülözhetetlenek napjainkban is? A kastélyban működő Fejtő Ferenc és Vajay Szabolcs Könyvtár segítségével fedezzük fel a könyv és a könyvtár történelemformáló szerepét, amely mindenkinek tartogat meglepetéseket. (Időtartam: 60 perc)Programok a kastélyparkban - minden korosztálynak


9. Erdőkultúra - Természetismereti program

A kastély parkja sok titkot rejt, hiszen a fáknak titkos életük van. De mit mondanak egymásnak? És nekünk? Fedezzük fel a természet varázslatos világát, szippantsuk be a finom, tiszta levegőt és élvezzük, ahogyan a park kényeztet minket. (Időtartam: kb. 60 perc)


10. Kincsek a Károlyi Kastély parkjában – botanikai felfedező séta gyerekeknek - Botanikai-kerttörténeti program

Ki ne szeretne üdítő sétát tenni egy csodálatos parkban, miközben megismerkedik annak történetével? A program során választ keresünk arra kérdésre, hogy miért vette körül a kastélyokat hatalmas park vagy miért ültették egymás mellé látszólagos összevisszaságban a lehető legkülönfélébb alakú és színű lombkoronával rendelkező fákat. A sétát követően egy különleges kiállítás segítségével fedezhető fel a kastély és a park története. Ez a népszerű programunk a kastélyparkban havonta megrendezésre kerülő „Botanikai séta” kifejezetten gyerekek számára kialakított változata. (Időtartam: kb. 90 perc)


Múzeumpedagógiai program belépődíja: 500 Ft/fő/program

Kastélylátogatás belépődíja: 900 Ft/fő

Múzeumpedagógia + kastélylátogatás kombinált jegy: 1 400 Ft/fő

Jelentkezés: Tel. 06 21 311 04 26, e-mail: info@karolyikastely.hu  

Megosztás a közösségi oldalakon