Múzeumpedagógiai programok

K a s t é l y,   ö r ö k s é g,   t ö r t é n e l e m


 Programok alsó tagozatos tanulóknak


A) „Se golyóstoll… se spirálfüzet… se iskolabusz…” - Iskolatörténeti program

A program során a régi iskolával és taneszközökkel való ismerkedés mellett kipróbálható a lúdtollal való írás is.


B) Viseletek a 18-19. században - Kultúrtörténeti program

Mit viseltek a magyar nemesség tagjai száz vagy kétszáz évvel ezelőtt? Kik voltak a „divatikonok”? Hogyan vált magyarossá a viselet a főúri rezidenciákon és milyen szerepet játszottak benne a Károlyiak? Fedezzük fel a korabeli divatot, amelyben segítségünkre lesznek a kastély festményei is.


Programok felső tagozatos tanulóknak


C) A Károlyi család a magyar történelemben - Történelmi program

Ismerkedjünk meg Magyarország egyik legősibb családjával és a történelemben betöltött szerepével. A program során családfák, dokumentumok és egy interaktív kiállítás vezeti be a résztvevőket a történelem nagyjainak életútjába.

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt:

https://prezi.com/view/o4EE6tLKutuxymEXfTOm/ 


D) Velencei barokk a Károlyi Kastélyban – Francesco Fontebasso művein keresztül - Művészettörténeti program

Ki ne szeretne közelebbről megismerkedni a kastély egyik kiállítóterében megbújó két hatalmas, ragyogó színekkel megfestett képpel, amelyek – életnagyságú szereplők megjelenítésével – nemes tettekről, nagylelkűségről és önfeláldozásról mesélnek? A gyerekek játszva léphetnek be e festmények világába, ahol a barokk gesztusokkal is megismerkedhetnek.


E) Címerek és családfák - a Károlyi család és rokonsága címerei - Történelmi program

A címerek a történelemben fontos szerepet játszottak, hiszen segítettek „azonosítani” egy-egy családot, egyúttal „tájékoztatást” adtak az adott családról. Ismerkedjünk meg e címerek, különösen a Károlyi család és rokonsága címereinek történetével, valamint készítsünk saját családfát! A program során a címertan alapvető ismérvei mellett olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mire használták a címereket és mi köze a címernek a logóhoz?

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt: https://prezi.com/view/FEqDCwBnqC3gmxEKqulZ/ 


F) Hogyan és miből épült egy kastély? - Történelmi program

A program során a kastélyépítészet különleges világával ismerkedünk meg, miközben pincétől a padlásig bejárjuk a fehérvárcsurgói kastélyépület valamennyi árulkodó zugát, amely választ ad ezekre a kérdésekre. A kalandozást feladatsor egészíti ki, amely a helyiségek érdekességeit gyűjti össze. 

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt:

https://prezi.com/view/rLRPgqN2KZygPjDM7PTI/ 


G) Könyvek és könyvtárak – a történelem kincsestárainak nyomában – kultúrtörténeti program

Az alexandriai könyvtártól, azaz az ókori világ felbecsülhetetlen értékű könyvtekercs-gyűjteményétől a washingtoni Kongresszusi Könyvtárig, amely a világ legnagyobb könyvgyűjteménye, egészen a 21. századi információs szupersztráda adatbázisainak szövevényes hálózatáig… De mi van a könyvtárak története mögött? Hogyan és miért jöttek létre? És miért nélkülözhetetlenek napjainkban is? A kastélyban működő Fejtő Ferenc és Vajay Szabolcs Könyvtár segítségével fedezzük fel a könyv és a könyvtár történelemformáló szerepét, amely mindenkinek tartogat meglepetéseket.Erdei program - minden korosztálynak


H) Kincsek a Károlyi Kastély parkjában – Botanikai-kerttörténeti program

Ki ne szeretne üdítő sétát tenni egy csodálatos parkban, miközben megismerkedik annak történetével? A program során választ keresünk arra kérdésre, hogy miért vette körül a kastélyokat hatalmas park vagy miért ültették egymás mellé látszólagos összevisszaságban a lehető legkülönfélébb alakú és színű lombkoronával rendelkező fákat. A sétát követően egy különleges kiállítás segítségével fedezhető fel a kastély és a park története. Ez a népszerű programunk a kastélyparkban havonta megrendezésre kerülő „Botanikai séta” kifejezetten gyerekek számára kialakított változata.


Az egyes programok időtartama: kb. 60 perc

Iskolai csoportoknak valamennyi múzeumpedagógiai program ingyenes!

Kastélylátogatás belépődíja diákoknak: 1 500 Ft/fő

Információ, jelentkezés: Tel. 06 30 725 82 49, e-mail: fekete.agnes@karolyikastely.hu  

Megosztás a közösségi oldalakon