Múzeumpedagógiai programok

K a s t é l y,   ö r ö k s é g,   t ö r t é n e l e m

 

Történelmi program 12-14 éveseknek

Ismerkedjünk meg Magyarország egyik legősibb családjával és a történelemben betöltött szerepével. A program során családfák, dokumentumok és egy interaktív kiállítás vezeti be a résztvevőket a történelem nagyjainak életútjába. (Időtartam: kb. 60 perc)

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt:

https://prezi.com/view/o4EE6tLKutuxymEXfTOm/ 

Kultúrtörténeti program 10-12 éveseknek

Mit viseltek a magyar nemesség tagjai száz vagy kétszáz évvel ezelőtt? Kik voltak a „divatikonok”? Hogyan vált magyarossá a viselet a főúri rezidenciákon és milyen szerepet játszottak benne a Károlyiak? Fedezzük fel a korabeli divatot, amelyben segítségünkre lesznek a kastély festményei és egy ruhakiállítás is. (Időtartam: kb. 60 perc)

Művészettörténeti program 12-14 éveseknek

Károlyi-kastélyokat Magyarország számos részében találunk. Az építtetők mindig koruk legjelentősebb építészeivel terveztették meg épületeiket. A lista hosszú: Heinrich Koch, Ybl Miklós, Meinig Artúr – hogy csak néhányat említsünk. Az általuk tervezett kastélyok, paloták vadászkastélyok a legjelentősebb műemlék épületek közé tartoznak. Állandó kiállításunk segítségével „feltérképezzük”, hol építették meg a Károlyiak rezidenciáit. (Időtartam: kb. 60 perc)

Művészettörténeti program 10-13 éveseknek

Ki ne szeretne közelebbről megismerkedni a kastély egyik kiállítóterében megbújó két hatalmas, ragyogó színekkel megfestett képpel, amelyek – életnagyságú szereplők megjelenítésével – nemes tettekről, nagylelkűségről és önfeláldozásról mesélnek? A gyerekek játszva léphetnek be e festmények világába, ahol a barokk gesztusokkal is megismerkedhetnek. (Időtartam: kb. 60 perc)  

Történelmi program 11-13 éveseknek

A címerek a történelemben fontos szerepet játszottak, hiszen segítettek „azonosítani” egy-egy családot, egyúttal „tájékoztatást” adtak az adott családról. Ismerkedjünk meg e címerek, különösen a Károlyi család és rokonsága címereinek történetével, valamint készítsünk saját családfát! A program során a címertan alapvető ismérvei mellett olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mire használták a címereket és mi köze a címernek a logóhoz? (Időtartam: kb. 60 perc)

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt: https://prezi.com/view/FEqDCwBnqC3gmxEKqulZ/ 

Művelődéstörténeti program 10-12 éveseknek

Vajon mi a különbség a cselló és a csembaló között? Hogyan szólal meg a gamba és a rebek ? Mi történik, amikor lenyomjuk a zongora billentyűjét ? Hogyan működik az orgona ? Ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ, miközben a zenehallgatás során megismerkedünk az egyes hangszerek hangjával is. A műhely keretében pedig egyszerű pengetős hangszer készítésével keressük a választ arra a kérdésre, hogy hogyan jön létre a hang. (Időtartam: kb. 90 perc)

Történelmi program 12-13 éveseknek

A program során a kastélyépítészet különleges világával ismerkedünk meg, miközben pincétől a padlásig bejárjuk a fehérvárcsurgói kastélyépület valamennyi árulkodó zugát, amely választ ad ezekre a kérdésekre. (Időtartam: kb. 90 perc)

A programhoz ingyenes, korlátlanul felhasználható prezentáció elérhető itt:

https://prezi.com/view/rLRPgqN2KZygPjDM7PTI/ 

Iskolatörténeti program 7-9 éveseknek

A program során a régi iskolával és taneszközökkel való ismerkedés mellett kipróbálható a lúdtollal való írás is. (Időtartam: kb. 45 perc)

 


Z ö l d   ö r ö k s é g   p e d a g ó g i a i   p r o g r a m o k

Természetismereti program 8-12 évesek számára

A kastély parkja sok titkot rejt, hiszen a fáknak titkos életük van. De mit mondanak egymásnak? És nekünk? Fedezzük fel a természet varázslatos világát, szippantsuk be a finom, tiszta levegőt és élvezzük, ahogyan a park kényeztet minket. (Időtartam: kb. 60 perc)

Botanikai-kerttörténeti program minden korosztály számára

Ki ne szeretne üdítő sétát tenni egy csodálatos parkban, miközben megismerkedik annak történetével? A program során választ keresünk arra kérdésre, hogy miért vette körül a kastélyokat hatalmas park vagy miért ültették egymás mellé látszólagos összevisszaságban a lehető legkülönfélébb alakú és színű lombkoronával rendelkező fákat. A sétát követően egy különleges kiállítás segítségével fedezhető fel a kastély és a park története. Emellett a kisebbek játékosan ismerkedhetnek meg a park idős fáinak leveleivel, a nagyobbakat pedig kvíz várja. Ez a népszerű programunk a kastélyparkban havonta megrendezésre kerülő „Botanikai séta” kifejezetten gyerekek számára kialakított változata. (Időtartam: kb. 90 perc)


Részvételi díj: 400 Ft / fő / program

Kombinált program díja (múzeumpedagógiai program és kastélylátogatás együttes igénylése esetén): 1 300 Ft / fő

További információk és jelentkezés a fekete.agnes@karolyikastely.hu e-mail címen vagy a 06 21 311 04 26-os telefonszámon.

Megosztás a közösségi oldalakon