Képes beszámoló a kastélyparkból (május)

Májusban a természet ezer színben pompázik. Érdemes egy sétát tenni a kastélyparkban, hogy felfedezzük a tavasz lélegzetelállító művét - védett virágzó növényeinket.

 


A közel 50 hektáros Botanikus kert és Arborétum mindennap új, kisebb-nagyobb örömöt ad az ide látogatónak.


Kielégítő az idő egy kellemes sétához. Igazán szép környezetben, már lombos állapotban várják a virágzó gesztenyefák (Aesculus Híppocastanum) a pihenni vágyókat.

Valódi látványosságok május hónapban a vadgesztenyefajok különleges virágzásai, melyek közül kitűnik rózsaszín virágival a hússzínű vadgesztenye (Aesculus × carnea), az Észak-Amerikában honos vörös vadgesztenye (A. pavia) hibridje. Pirosvirágú, pirosló vagy korcs vadgesztenye néven is ismert. Pontos eredete nem ismert, valószínűleg parkban történő véletlen kereszteződés során jött létre Németországban 1820 előtt.


       

A tó irányában, a két fahíd közötti mocsaras élővilágban a május közepétől két-három héten át virágzó fehér kála egyedi látványt nyújt. A fehér tölcsérvirág vagy fehér kála (Zantedeschia aethiopica) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának hídőrvirágúak (Alismatales) rendjébe, ezen belül a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó faj. A fehér tölcsérvirág a Dél-afrikai Köztársaságban, Lesothóban és Szváziföldön őshonos. Közkedvelt dísznövényként a Föld számos országában termesztik.

A csipketerasszal szemközti körágyásban, más néven íriszágyásban most csodálatos látványt nyújt a több fajta írisz, ezek közül néhány hibrid található csak, nagy része ugyanis magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica), a nősziromfélék családjába tartozó, Magyarországon fokozottan védett, lágy szárú, évelő, ritka endemikus növényalfaj.


Fotók és szöveg:

Imre Gábor

Károlyi Kastély Botanikus Kert és Arborétum

Kertészeti és Parkfenntartás felelős


Megosztás a közösségi oldalakon