Pályázattal kapcsolatos hír

2017.03.21. 00:00:00
„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély integrált turisztikai célú fejlesztése” című, GINOP-7.1.1-15-2016-00017 azonosítószámú projekt

A projekt kiemelt célja, hogy a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély olyan minőségi, komplex turisztikai termékké váljon, amely – hozzájárulva a régió arculatának további alakításához – jelentősen megnöveli a térség turisztikai vonzerejét. A beruházás során megújul az egykori istállóépület és a csikóistálló, a kastélypark kertészeti épülete, továbbá interaktív kiállítás és gyermekfoglalkoztató kerül a kastélyba.

 

Az egykori istállóépület helyreállítása során olyan – közösségi, kulturális funkciókkal is bíró – interaktív élményelemekkel bővített turisztikai bemutató teret alakítanak ki, melyben a látogatók egyaránt megismerkedhetnek a kastély és kertje, valamint a Károlyi-család történetével. Szintén itt kap majd helyet az épület többfunkciós előadóterme is, melyben az aktuális koncerteket, színházi előadásokat és filmvetítéseket élvezheti az látogatóközönség. Az egykori istállóépület mellett található kertészház gyógy- és fűszernövények növényházaként őrzi majd meg eredeti funkcióját, az istállóépület mögötti területen pedig szabadtéri élménypark létesül, aktív szabadidős kikapcsolódást biztosítva minden korosztály számára.
 
Az egykori csikóistálló helyreállításával olyan lovas turisztikai szolgáltatást alakítanak ki, mely a lovaglás szerelmeseit célozza meg. A felújított csikóistálló egyfajta lovas-pontként funkcionálva lehetővé teszi a más lovas bázisokról érkező vendégek lovainak ellátását, újszerű és egyedi színfolttal gazdagítva a kastély élményét és programkínálatát. A volt kertészeti épületben interaktív botanikai kiállítóteret hoznak létre, ahol a látogatók a környék növényvilágát ismerhetik meg történeti módszerek, kertészeti eszközök interaktív bemutatásán keresztül.
 
Tematikailag szintén szorosan a fejlesztéshez kapcsolódik a már korábban felújított kastélyépület attrakcióinak fejlesztése, a család- és gyermekbarát szolgáltatások bővítése, de a kastély főhomlokzatának modern díszkivilágítása is. A kastély földszintjén a kicsik számára gyermekfoglalkoztatót alakítanak ki történeti installációval és múzeumpedagógiai eszközökkel, a kastély pincéjében pedig interaktív építészeti játékokban vehetnek részt az idősebb korosztály tagjai.
 
„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély integrált turisztikai célú fejlesztése” című, GINOP-7.1.1-15-2016-00017 azonosítószámú projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Károlyi József Alapítvány és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. koordinálásában valósul meg összesen 1,5 milliárd forintból. A projekt tervezett befejezési dátuma 2018. október 31.