Gyermek kimonók - Nakano-kollekció

A Károlyi Kastélyban október 9-én nyílt meg az a különleges kiállítás, amelynek keretében gyermekkimonókat tekinthetnek meg az érdeklődők. A gyermekkimonók gyűjteményét a Japán északi részén, Yamagatában élő hölgy, Kazuko Nakano (szül. 1935) gyűjtőszenvedélye hozta létre. Közel ezer kimonóból álló gyűjteménye betekintést nyújt a kimonótervezés színes és szimbolikus művészetébe az Edo-korszaktól (1603-1868) napjainkig.
Számos japán, majd 2011 és 2012 között franciaországi, hollandiai, svájci és ausztriai kiállítás után a gyermekkimonók 2019 és 2020 között Lengyelországban, Magyarországon és Németországban is láthatók voltak. A fehérvárcsurgói kiállítást – melyet Schmitt Csilla gyűjteményéből is kiegészített a Magyar-Japán Baráti Társaság – Szombathely – remélhetőleg újabb helyszínek is fogják követni.
A látogatók felfedezhetik, hogy a  japán gyermekruházaton a motívumok rendkívüli szerepet játszanak, mivel a szülők kívánságai jelennek meg motívumként a gyermekeik jövőjével kapcsolatban. A festés, a nyomtatás, a hímzés és a szövés révén a szülői kívánságok és boldogsággal kapcsolatos elvárások különösen dekoratív mintaelemekben jelennek meg.
A kiállítás megismertet olyan védőhímzésekkel is, amelyek babonából még ma is megtalálhatók a gyermekek kimonóin.
A kiállítás a különböző selyemfajtákból készült kimonók mellett pamutból, gyapjúból, valamint különféle növényi rostokból készült kimonókat is bemutat, amelyeket más-más módon szőttek és díszítettek. Könnyű nyári kimonók, bélelt téli kimonók, valamint többrétegű ruhadarabok tanúskodnak egy igen változatos ruházatról.
A Schmitt Csilla asszony által kurátori gondozásban rendezett kiállítást kísérő "Selyemre festett jókívánság" című katalógus mélyebb betekintést nyújt az érdeklődőknek a gyermekkimonók csodálatos világába. A kiállítás október 24-ig tekinthető meg.

Megosztás a közösségi oldalakon